Ana Sayfa İzmir Selçuk

Selçuk

Efes Meryemana gibi inşaa yapımına yasak olan bölgelere ziyaret edenler için kalacak yer en yakın alan Selçuktur. Şirin bir tatil kötü olan Selçukta Turizmde hayli gelişmiş durumda fakat sahile olan uzaklıgı ve Kuşadasının hayli yakın olmasından dolayı otellerdeki ragbet çok azdır. Kuşadası ve Bodrumdan Efes ve Meryemanaya insanlar günebirlik gitip gelmektedir.

Selçuk’un denize uzaklığı 9 km., denizden yüksekliği ise 16 m.dir. Bölgenin merkezi olan İzmir’e 75 km., Aydın iline 50 km., Kuşadası ilçesine ise 20 km. uzaklıktadır. Deniz tarafı dışında ilçeyi çeviren dağ ve tepeler ormanlarla kaplıdır. Ormanları kızıl çam, çınar, defne, mersin ve zeytin ağaçları oluşturur. En çok bulunan av hayvanları yaban domuzu, çulluk, tavşan ve ördektir. Düzlüklerde dünyaca ünlü mandalina, şeftali, üzüm yetişir. Karpuzu ve kavunu ülke içinde isim yapmıştır. Selçuk ovasının su kaynağı Küçük Menderes nehridir. Kentin oturduğu düzlük prehistorik dönemde korunaklı bir körfez iken sonradan Menderes nehrinin getirdiği alüvyonlarla dolmuştur. Efes daha 2. y.y.’da deniz kenarında iken günümüzde 5 km. içerde kalmıştır. Deniz kıyısı genişliği yer yer 500 m.yi bulan ince kumla kaplıdır. Her türlü su sporları yapılabilir.

 

Selçuk’un en canlı aktiviteleri festivallerdir.

  • Deve Güreşleri Festivali

  • Dünyanın hiç bir ülkesinde yapılmayan ‘Deve Güreşleri Festivali’ Selçuk’ta Ocak ayının üçüncü hafta sonunda (pazar günü) düzenlenmektedir. Festival bir günlüktür. Bir gün öncesinde kortej geçişi, tanıtım ve daha öncesinden eğlenceler yapılır. Pazar günü güreşler sabah saat 10’da başlar ve o gün içerisinde biter.  

  • Selçuk Kurtuluş Şenlikleri 

  • Selçuk İlçesinin düşman işgalinden kurtulduğu 8 Eylül tarihinde her yıl şenlikler düzenlenmektedir. Yerli ve yabancı sanatçıların verdiği konserler, folklor gösterileri, konferanslar, sergiler gibi çeşitli etkinlikler hafta boyunca sürmektedir


    • Şirince Şarap Festivali 
    • Selçuk İlçesinin ismi gibi şirin olan köyü Şirince’de her yıl Ekim ayı içersinde şarap festivali düzenlenmektedir. Şirince Köyü’nde çok eski zamanlardan bu yana yapılan bu çok ünlü şarapların tadına festival süresince bakabilir ve köyün tarihsel ve doğasal güzelliğiyle iç içe yaşayabilirsiniz.

       

    • Selçuk-Efes Kültür, Sanat ve Turizm Festivali  

    • Selçuk-Efes Kültür, Sanat ve Turizm Festivali, 1962 yılından beri her yıl     Mayıs ayının ilk haftası süresince yapılan uluslararası bir festival haline gelmiştir.    Festivalin daha önceki yıllarda taşıdığı folklorik ve turistik özellikler göz önüne   alınarak 1977 yılından itibaren halk el sanatlarının bilimsel ve turistik açıdan   geliştirilmesi ve değerlendirilmesi festival programı içine alınmıştır.  

    •  Ayin Törenleri 

    •  Meryemana Evi’nde her yıl 15 Ağustos’ta ayin törenleri düzenlenmektedir. Bu ayinlerle Hıristiyanlar, hac görevlerini yerine getirmektedirler. Ayin sabah saat 10’da başlamaktadır. Ayrıca 431. Konsül toplantısının Efes’teki Meryem Kilisesi’nde yapılmasından ötürü, burada her yıl Ekim ayının ikinci pazarı ayin düzenlenmektedir. Bu ayin de sabah saat 10’da başlamaktadır.

    Selcuk Kaymakamlıgından Yararlanılmıştır. Yazı derlemesi www.tatilde.org ‘a aittir.