Kapadokya’nın altın kapısı olarak tabir edilen Aksaray Anadolunun tam merkezinde yer alır. Evliya Çelebi’nin “Yeşil Aksaray” olarak tabir ettiği şehir insanların tahrip etmesi sonucu şu an çölleşme ile karşı karşıya kalmış durumda.
Çiftfirik olarak tabir edilen ve Rekratör(1*) taraflarında biraz ağaçlandırmaları vardır. Belediyeler tarafından şehir ağaçlandırılsada kurak geçen yıllarda bu ağaçlandırmalar başarısızlıkla sonuçlanmış.
Selçuklu Devletinin yıkılması ile birlikte önde gelen Selçuklu kadı, komutan ve düşünürleri Aksaray’a yerleşmiş ve Karamanoglu beyliğini Selçuklu’nun devamı olarak ilan etmişlerdir. Osmanlı’yı yıllarca yoran bu beylik İstanbul’un fethiyle birlikte tüm Aksaray şuan ki İstanbul’un Aksaray semtine sürülmüş ve ilk yerleşik Türklerden olmuşlardır.
İstanbul Aksaray semtine ilk yerleşenler Aksaray ilinden sürülenler olmuş.
Tüm halkı İstanbul’a sürülen Aksaraya zamanla Aksaray’ın köylerinden geri gelenlerle yeni bir şehir kurulmaya başlanmıştır. Fakat Osmanlı tarafından destek ve yatırım almayan şehir göçlere zorlanmış ve nüfus ve kültür bakımından gelişmesi durdurulmuştur. Aksaray’a gittiğinizde göreceksiniz ki Aksaray’da olan yatırımların neredeyse tamamı Selçuklu devleti tarafından yapılmış olduğu görülür. Selçuklu devleti mimari, devlet ve sosyal yapısını araştırmak isterseniz Aksaray sizlere tüm arşivini açaçaktır.
Aksaray 1989 yılında il olmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile birlikte kendisinden daha küçük olan Niğde’ye bağlanmış ve 1989 yılına kadarda bağlı kalmıştır. 1989 yılında İl konumuna gelen Aksaray gelişim sürecinede 1989 yılında başlamış.
Daha fazla aksaray fotoğrafları için : http://www.tatilde.org/aksaray-fotograflari.php
Aksarayda Nerelere gidersiniz?
Sultanhanı
İpek yolu üzerinde olan Akarayda Türkiye’nin yapısal olarak en önemli hanlarından birisi Sultanhanı bulunmaktadır. Benim dikkatimi çeken ise Sultanhanı ilçesinde bir yerlerde Türkiye’nin en büyük hanı Sultanhanıdır yazısıydı. Türkiye’nin en büyük hanımıdır bilinmez ama gerçekten ihtişamlı yapısı görülmeye değer bir yer olduğunu gösteriyor.
Ihlara ve Selime
Aksaray’a bağlı bu iki yer Kapadokya’nın da önemli yerlerinden olmuştur. Kapadokya dendiği zaman akla Nevşehir
Ulu Cami ve Eğri Minare
Her şehirde bulunan Ulu Cami’den bir tanede Aksaray’da vardır. Yapımından bu yana bin yıl geçmesine ragmen hala Aksaray’da daha büyük bir cami yapılamamış ve Aksaray’ın en büyük camisi olma özelliğini korumuştur.
Eğri Minare ise Selçuklu zamanında yapılan bir minarenin eğik bir konuma gelmesiyle oluşmuştur. Yanında hatırladığım kadarıyla selimiye camisi olan Eğri Minare’de görülmeye değer bir şekil sunuyor sizlere.
Tuz Gölü
Kuraklık ile başı belada olan Tuz gölü Nasa ve Aksaray Üniversitesi araştırmalarına göre fazla bir ömrü kalmamış. Bir çok klip ve filmde oyunculuk yapan tuzgölü “Bulutların Üstünde” bir şekli ziyaretçilerine sunmuş. Güneş batımında tuzgölü ortasına gelen ziyaretçiler gözün alabildiği kadar beyaz bir yapıdadır. Keşke bu lezzeti yeterince tadmış olsaydınız yok olmadan umarım bulutların üstüne çıkma fırsatı edinirsiniz.
Aksaray Kültür Parkı
Aksaray’a büyük umutlarla açılan kültür parkı Ulu Irmak üzerine kurularak önemli bir eğlence merkezi olmaya çalışmış. Her türlü aktivitenin yer aldığı parkta Aksaray halkı yaz aylarında ailecek bu parkta vakit geçirir. Lunapark, Hayvanat Bahçesi, Cafeler, Canlı Müzik Yerleri, Lokantalar, Havuz ve bir çok aktiviteye sahip yerleri bulunur. Özellikle Aksaray’ın en büyük alışveriş merkezi ADESE ‘de Kültür Parkı içerisinde yer alır.
Aksaray Turizmsel Gelişimi
Aksaray turizm alanında hala gelişim sürecini tamamlayamamıştır. Nevşehir’in kendilerinden önce il olmasından dolayı Kapadokya’nın potansiyelide Nevşehir iline kalmış. Tuzgölü tanıtımlarınıda yeterince yapamayan il yetkilileri turizm alanında gelişmeyide unutmuş durumdalar.
Hala şehirde önemli bir otel maalesef yoktur. Şehir otelciliğinde bulunan Aksaray turizm otelciliğine adım atamamış. Elinde ki potansiyele bakıldığı zaman her yıl binlerce turist kamp yapmak için geldikleri Kapadokya’da 1 tane turizm merkezli otel olsa örneğin herşey dahil mantalitesine sahip eminim Aksaray bu şekilde ülke turizmine yararlı olmuş olur.
Aksaray Üniversitesi ve Eğitim
Yakın bir zamanda Niğde’ye ait bazı bölümlerin yer aldığı şehirde diplomasi çalışmalarından sonra kendi üniversitesine kavuştu. Henüz kadrolaşma ve gelişmesini tamamlayamayan Aksaray Üniversitesi şu an ki konumuyla ancak geleceğe umutla bakılmasını sağlıyor.
Aksaray 2009 üniversite sınavlarında her yıl gösterdiği başarıyı gösteremedi. Çevresinde ki bir çok şehirden yurtlarına öğrenci getiren öğretmen kadrosu ve ders çalışma yapısı güçlü olan Aksaray her yıl sözel bölümde ilk 3’e girmeyi başarırdı. Sözel ve yorumlama konusunda başarılı olan Aksaraylı öğrenciler 2009 yılında beklenmedik bir düşüş yaşadı.
1* ) Rekratör Aksarayda bir yer ismidir.
Abi yanlış olmasın Rektörlük değil Rekratör olacaktı. Ya da ben de mi yanlış hatırlıyorum, gerci çokta birşey farketmiyordur..